Home

Program. Competenţă consulară

 

INFORMAŢII DESPRE CALL CENTER

Ministerul Afacerilor Externe a implementat un nou instrument de lucru cu cetăţenii români din străinătate prin activarea Centrului de Contact şi Suport (Call Center), care este principalul instrument de obţinere de informaţii consulare, la solicitărilor acestora.

De aceea, atât pe email, cât şi telefonic, mesajele dumneavoastră vor fi preluate de acest Centru. La apelurile telefonice vă răspunde în primă instanţă un robot, cu ajutorul căruia selectaţi serviciul consular dorit şi aflaţi detaliile despre cerinţe şi acte necesare. Urmaţi meniul indicat pentru detalierea procedurii şi, la finalul acestui proces, dacă nu aţi înţeles procedura sau mai doriţi detalii suplimentare, este activată şi opţiunea dialogului direct cu un operator de la Call Center. Numai în cazul în care operatorul Centrului nu va putea formula un răspuns, apelul va fi dirijat către oficiul consular competent (dacă este în timpul programului de lucru cu publicul de la misiunea respectivă).

A fost creat şi un portal web, unde sunt prezentate informaţii consulare cu caracter general. Adresa portalului este: http://www.informatiiconsulare.ro

De la 1 ianuarie 2015 Call Center-ul a devenit integral operaţional, ceea ce înseamnă că:

 • numerele de telefon folosite pentru secţia consulară, indicate mai jos, sunt rutate direct către Call Center, în România, indiferent de ora la care se iniţiază apelul. Centrul asigură o permanenţă de 24/7 pentru apelurile primite de la orice misiune a României (numai pe numerele indicate!)
 • adresa de email indicată pe site pentru informaţii consulare (contact@informatiiconsulare.ro) este cea care se va folosi preferenţial ca mijloc de informare. Nu folosiţi Call Center pentru a afla detalii ale unei proceduri consulare aflate deja în derulare la misiune. Apelaţi în acest scop adresa de email indicată ca mijloc de contact pe pagina de internet a misiunii, la serviciul respectiv. Este posibil ca ulterior să vi se indice şi o altă adresă de email, aceasta fiind DOAR pentru continuarea unui dialog deja început. Adresa de email washington.programari@mae.ro este destinată preponderent acestui scop.
 • rugăm să comunicaţi în solicitarea pe Email către Call Center şi care este Statul dumneavoastră de reşedinţă din SUA, pentru a vă oferi informaţiile consulare în funcţie de jurisdicţia consulară corespunzătoare şi a direcţiona mesajul dumneavoastră la misiunea competentă, dacă este cazul.
 • NOTĂ: NU folosiţi alte numere de telefon sau alte adrese de email decât cele indicate! Apelurile/mesajele venite pe alte căi nu vor fi preluate sau vor fi retransmise la adresa de email a Centrului de Contact şi Suport!

 

PROGRAMUL DE LUCRU
 

Programul de lucru cu publicul la ghişeul consular:

Luni - Vineri, în intervalul orar 10:00-16:00. Excepţie în zilele LIBERE oficiale din România, indicate mai jos, când consulatul este închis!

 

Modalităţi de contactare pentru informaţii consulare:

a) SIMISC ("Ghişeul Online"), prin portal: https://www.econsulat.ro/ - este principalul mod în care cetăţenii români pot obţine informaţii şi derula servicii consulare! 

b) E-mail: contact@informatiiconsulare.ro (Call Center - Bucureşti)

c) Telefonic : +1-(202)-332-2935; +1-(202)-332-2392; +1-(202)-332-4858 (Call Center - Bucureşti) - funcţionare 24/7

d) Fax: (001)-202-232-4851 (numai pentru transmitere documente solicitate de noi pentru verificare)

e) WEB: http://www.informatiiconsulare.ro (Call Center - Bucureşti); https://www.econsulat.ro/ (SIMISC); http://washington.mae.ro/node/485 (site-ul propriu al misiunii)

 Vă recomandăm să folosiţi linia telefonică doar pentru cazuri deosebite, particulare, nu pentru informaţii generale (acestea pot fi găsite şi pe website, la "servicii consulare", punctul e) de mai sus) . Dacă nu ne puteţi contacta telefonic, este preferabilă (şi MULT mai eficientă!) transmiterea solicitării pe Email !

Vă mulţumim pentru înţelegere!

 

IMPORTANT!

Programul orar de acces al solicitanţilor de servicii consulare, în clădirea misiunii (secţia consulară), este strict cel afişat pe site. Nu este acceptat accesul înainte de ora 10:00 sau după ora 16:00.

Recomandăm ca cerinţele pentru efectuarea serviciilor consulare să fie studiate de pe pagina de internet a misiunii, respectiv http://washington.mae.ro/node/485.  

Pe site-ul https://www.econsulat.ro fiecare solicitant poate (re)verifica documentele necesare pentru serviciul dorit  (atenţie că lista de documente necesare poate fi uşor diferită/incompletă, fiind un site creat pentru servicii consulare din toată lumea, fără particularităţile ţării de reşedinţă - în acest caz SUA) şi implementa o cerere din gama de servicii consulare. 

TOATE cererile de servicii consulare vor avea nevoie, începând cu data de 01 iunie 2016 de programare prealabilă! Aveţi aici descrisă modalitatea de obţinere a ei prin sistemul SIMISC: http://washington.mae.ro/node/485

Cererile pentru care nu sunt prezentate documentele cerute de lege sau în forma cerută de lege pentru soluţionare, nu vor fi preluate! Vă rugăm nu insistaţi!

 

Telefon pentru URGENŢE consulare (autorităţi, accidente, furturi sau pierderi de acte în preajma unei călătorii imediate, arestaţi): (001)-202-420-8350

NOTĂ: solicitarea de informaţii privind derularea unor servicii consulare NU sunt urgenţe şi vor fi adresate conform punctelor a) - c).

_______________________________________________

ZILE ÎN CARE CONSULATUL ESTE ÎNCHIS ÎN ANUL 2019:

• 1 ianuarie (marți) și 2 ianuarie (miercuri) - Anul Nou

• 24 ianuarie (joi) - Ziua Unirii Principatelor României

• 26 aprilie (vineri) - Vinerea Mare

• 28 aprilie (duminică) și 29 aprilie (luni) – Prima și a doua zi a Paștelui ortodox

• 1 mai (miercuri) - Ziua Internațională a Muncii

• 1 iunie (sâmbătă) - Ziua Internațională a Copilului

• 16 iunie (duminică) și 17 iunie (luni) – Prima și a doua zi de Rusalii

• 15 august (joi) - Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie (sâmbătă) - Sfântul Andrei

• 1 decembrie (duminică) - Ziua Naţională a României

• 25 decembrie (miercuri) și 26 decembrie (joi) – Prima și a doua zi de Crăciun


Pe lângă zilele indicate mai sus, Guvernul României poate stabili şi alte zile libere. Acestea vor fi indicate aici, când este cazul, şi vă rugăm să le aveţi în vedere pentru a nu veni la consulat în aceste zile.

În zilele libere din S.U.A., atâta vreme cât nu se suprapun cu zilele libere din România, consulatul lucrează cu program normal.


NOTĂ

În perioada 26 aprilie - 1 mai 2019, Secția Consulară Washington nu are program de lucru cu publicul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

______________________________________________

COMPETENȚA TERITORIALĂ:

Conform normelor legale, fiecare oficiu consular de carieră (Washington, New York, Chicago, Los Angeles și Miami) efectuează servicii consulare pentru cetățenii domiciliați/rezidenți în circumscripția consulară a acestuia. Consulatele onorifice nu efectuează servicii consulare. Dovada apartenenței la circumscripția consulară respectivă se face cu un document ce atestă adresa înregistrată (driver license, ID american, corespondenţă cu autorităţi americane).

Circumscripţia consulară a Secţiei Consulare a Ambasadei României la Washington cuprinde următoarele state din cadrul teritoriului S.U.A.:
 

 • ALASKA
 • ARKANSAS
 • DELAWARE
 • DISTRICT OF COLUMBIA
 • HAWAII
 • KENTUCKY
 • MARYLAND
 • NORTH CAROLINA
 • OHIO
 • OKLAHOMA
 • SOUTH CAROLINA
 • TENNESSEE
 • VIRGINIA
 • WEST VIRGINIA

Pentru circumscripțiile consulare aparținând Consulatelor Generale ale României la Miami, Chicago, Los Angeles și New York, vă rugăm să accesați link-ul Prezențe instituționale.

NOTĂ: La data de 15 octombrie 2018, s-a deschis Consulatul General al României la Miami, care a preluat ca jurisdicție consulară statele Alabama, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi, Texas și teritoriile insulare americane din Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic (Puerto Rico și Insulele Virgine Americane).

Mai multe informații privind Consulatul General al României la Miami puteți găsi accesând linku-ul   http://miami.mae.ro.

- actualizat la 18.02.2019 -

În prim plan

Programul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Washington în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020, Ziua Unirii Principatelor Române

23.01.2020

Potrivit legislației române în vigoare, oficiul consular din cadrul Ambasadei României la Washington nu are program de lucru cu publicul în ziua de vineri, 24…

Ambasadorul George Cristian Maior invitat la George Washington School of Business, în cadrul programului George Talks Business

22.01.2020

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a fost invitatul principal al ediţiei de miercuri, 22 ianuarie 2020, a programului George Talks Business,…

Ziua Culturii Naționale, celebrată la Washington printr-un recital de muzică și poezie de dragoste

20.01.2020

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, Ambasada României la Washington și ICR New York au organizat recitalul de muzică și poezie de dragoste „Pianul…

Programul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Washington în perioada Sărbătorilor de iarnă

23.12.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Secția Consulară a Ambasadei României la Washington nu are program de lucru cu publicul în perioada…