Despre noi

Stagii la ambasadă

Ambasada Romaniei in SUA ofera studentilor oportunitatea efectuarii unui program de practica. Programul ofera posibilitatea dobandirii de experinta profesionala de catre studenti entuziasti care doresc sa urmeze o cariera in sfera diplomatiei sau au un interes special in domeniul relatiilor internationale.


Descrierea stagiului de practica

Studentii selectionati pentru efectuarea stagiului de practica la Ambasada vor fi implicati direct in activitatea colectivului diplomatic roman din Washington , DC .

Stagiul de practica vizeaza tineri capabili sa abordeze o varietate de responsabilitati intr-un mediu dinamic. Candidatii selectionati vor lucra in urmatoarele sectii ale Ambasadei: politica, economica, consulara, presa, relatia cu publicul si cultura. Toate locurile pot fi ocupate simultan, dar, in general, acomodam doar o persoana intr-o sectie, pe o anumita perioada. Efectuarea unui stagiu de practica se poate realiza pe intreaga durata a anului.

Programul este un proces de invatare atat pentru studenti, cat si pentru personalul Ambasadei. Incurajam, in mod deosebit, spiritul inovator. In general, responsabilitatile se stabilesc de comun acord intre studenti si colectivul diplomatic astfel incat stagiul sa raspunda atat intereselor studentilor cat si nevoilor Ambasadei.

Desi atributiile pot varia in functie de sectia Ambasadei in care studentul lucreaza, experienta noastra anterioara a fost foarte buna in urmatoarele tipuri de actiuni: implicarea in diverse proiecte in derulare, editarea buletinului de stiri al Ambasadei, analizarea unor subiecte internationale, organizarea de evenimente, elaborarea profilului statelor SUA cu elemente de interes general si aspecte privind comunitatea romaneasca, asistare in elaborarea comunicatelor de presa, sprijin la realizarea paginii de internet, participarea la conferinte si intalniri cu oficiali si reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale.

Studentii vor avea acces la computer.

Ambasada Romaniei va emite un Certificat pentru efectuarea unui stagiu de practica ca o recunoastere a programelor ce au avut succes. De asemenea, Ambasada va elabora, la cerere, scrisori de recomandare.


Eligibilitate

Programul este deschis studentilor, cetateni romani, care detin o diploma de studii universitare (in Romania sau Statele Unite) si studiaza in universitati din SUA. Programul de lucru este de minim 30 de ore pe saptamana.

Cunoasterea limbilor romana si engleza este necesara.
 

Dosarul de candidatura  

  1. o cerere adresată Ministrului Afacerilor Externe;
  2. un Curriculum Vitae (în limba română);
  3. o scrisoare de motivaţie, în care obligatoriu să apară scopul pentru care se solicită stagiul intern de pregătire şi misiunea diplomatică unde se doreşte desfăşurarea acestuia;
  4. o adresă din partea instituţiei de învăţământ care să ateste calitatea de cursant;
  5. două recomandări din partea a doi profesori universitari sau cercetători;
  6. o programă analitică de practică, care va cuprinde obiectivele pe care vi le propuneţi să le urmăriţi pe toată perioada stagiului intern de pregătire.

Documentele mentionate mai sus pot fi transmise prin email (scanate) la adresa washington.press@mae.ro.

Ca parte a procesului de selectie, unul sau mai multi membri ai Ambasadei vor conduce un interviu.

Studentii selectionati pot incepe stagiul de practica dupa comunicarea aprobarii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Bucuresti, care dureaza cel putin trei saptamani din momentul inaintarii documentelor catre MAE.


Cerinte

Stagiul de practica se efectueaza pe baza de voluntariat. Cerintele vizeaza profesionalism si responsabilitate in indeplinirea sarcinilor stabilite de comun acord.

Studentii trebuie sa isi asigure cazarea in zona Washington-ului.

La sfarsitul stagiului, incurajam elaborarea unui raport care descrie experienta de lucru in cadrul Ambasadei.

Ambasadorul George Cristian Maior: “Când Uniunea Europeană este puternică, parteneriatul transatlantic este puternic și în beneficiul ambelor părți: UE și SUA”

20.03.2019

În cadrul demersurilor de prezentare a priorităților Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, ambasadorul României la Washington, George Cristian…

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță începerea primei sesiuni de finanțare pentru anul 2019

20.03.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță începerea primei sesiuni de finanțare pentru anul 2019, în perioada 20 martie – 04 aprilie. Solicitanții pot …

Participare la nivel înalt la Washington, la evenimentul dedicat preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România

28.02.2019

Ambasadorul George Cristian Maior: “Cadrul strategic al dezvoltării viitoare a Uniunii Europene trebuie să fie ferm ancorat într-un parteneriat transatlantic solid…

MAE a lansat pe pagina sa de internet secţiunea dedicată organizării în străinătate a alegerilor europarlamentare - 26 mai 2019

26.02.2019

În scopul informării asupra organizării şi desfăşurării în străinătate a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, pe pagina de internet a MAE a fost…