Despre noi

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii

 

George Cristian MAIOR
 

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii

George Cristian Maior a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii de președintele României, prin decret prezidențial, la 29 iunie 2015, începându-și oficial mandatul odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, la 17 septembrie 2015.

George Cristian Maior şi-a început cariera diplomatică în anul 1992, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Între anii 1997-1999 a îndeplinit funcţia de însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de ambasador.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României. A fost, succesiv, Preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi securitate naţională, membru al Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE şi membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Ca urmare a nominalizării preşedintelui României şi a votului acordat de Parlamentul României, la 4 octombrie 2006, George Cristian Maior a devenit al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii. În cei peste opt ani petrecuți la conducerea acestei instituţii (până în februarie 2015), SRI a parcurs un amplu proces de reformă, care i-a permis aprofundarea parteneriatelor bilaterale şi multilaterale cu cele mai puternice servicii de intelligence ale lumii democratice, precum şi consolidarea unei cote ridicate de încredere în rândul populaţiei.

Licenţiat în drept, George Cristian Maior a obţinut în 1992 titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat, "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg", a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO.

Este profesor universitar şi coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A publicat numeroase articole şi cărţi referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum şi pe teme de relaţii internaţionale, gândire strategică, studii de securitate şi de intelligence.

Este invitat periodic să susţină prelegeri la universităţi, organizaţii şi think-tank-uri de prestigiu precum Harvard Kennedy School of Government, George Washington University, American University, National Intelligence University, Atlantic Council, Center for Strategic and International Studies, Chicago Council on Global Affairs, Center for European Policy Analysis, AIPAC, etc.. De asemenea, George Cristiam Maior este membru al consiliului de onoare al “National Student Leadership Foundation.”

George Cristian Maior este comandor al Ordinului Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie acordată de statul român, precum şi cavaler al Ordinului Naţional "Serviciul Credincios". În 2017, Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu “Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii şi excepţionala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI). În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul “Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de preşedintele Franţei. De asemenea, i-au fost conferite titlurile de Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare din Bucureşti, al Universităţii  Andrei Şaguna din Constanţa şi al Universităţii de Vest din Timişoara.

S-a născut la 16 noiembrie 1967, la Cluj-Napoca. Este căsătorit cu Anamaria Maior şi are doi copii.

În prim plan

Programul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Washington în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020, Ziua Unirii Principatelor Române

23.01.2020

Potrivit legislației române în vigoare, oficiul consular din cadrul Ambasadei României la Washington nu are program de lucru cu publicul în ziua de vineri, 24…

Ambasadorul George Cristian Maior invitat la George Washington School of Business, în cadrul programului George Talks Business

22.01.2020

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a fost invitatul principal al ediţiei de miercuri, 22 ianuarie 2020, a programului George Talks Business,…

Ziua Culturii Naționale, celebrată la Washington printr-un recital de muzică și poezie de dragoste

20.01.2020

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, Ambasada României la Washington și ICR New York au organizat recitalul de muzică și poezie de dragoste „Pianul…

Programul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Washington în perioada Sărbătorilor de iarnă

23.12.2019

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale, Secția Consulară a Ambasadei României la Washington nu are program de lucru cu publicul în perioada…